Пребарувај по датум:
2017-01-10

Волшебна елка на желби

Волшебна елка на желби

На 05.12.2016г. децата од зрижувачки семејства ги запишаа своите новогодишни желби и заедно со волонтерите на Црвениот крст на град Скопје ги закачија на големата елка поставена во Ramstore Mall.

Желбите беа разновидни – чевли, играчки, наочари за скијање, санка, убава облека. Сите тие беа искрени и посакани од срце. Изминативе денови многу хумани граѓани ја посетија Волшебната елка, избраа лампион и остварија желба.

Благодарност до вработените од ИОМ Македонија, Mоve one, Мото клуб Потфат МЦ, ФБ групата Coffee and friends, Учениците од ОУ 11 Октомври IV 2 одделение, нивните наставнички и родителите, Делта проект, градежна компанија Голден арт, брашно Кадино и ТЦ Рамстор мол и Комерцијална банка а.д. Скопје и Меѓуопштински центар за социјални работи.

Ова година беа доделени и 17 подароци за децата од Сирија и Ирак кои се сместени во прифатниот центар Табановце.

Сумеа доби санка, Кристијан количка, Ајше точак, Влатко копачки….се беше исполнето благодарение на хуманисти од нашиот град, од нашата земја

 

{gallery}stories/pocetna-img/elka-zelbi{/gallery}

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.