Пребарувај по датум:
2019-04-16

Волшебно Велигденско дрво

Црвен крст на град Скопје во соработка со Рамстор Мол четврти пат ја организираат акцијата Волшебно велигденско дрво наменета за корисниците од дневниот центар за церебрална парализа – Скопје.

Скромните желби (тренерки , маички, фустанче ) се запишани на наменски изготвени картички во форма на јајце и веќе се закачени на дрво кое е поставено во велигденското катче во трговскиот. Сите хумани граѓани , соработници ги покануваме да се вклучат во акцијата, да купат подарок и да ги израдуваат корисниците за претстојниот празник.

Купените подароци се оставаат на пултот за информации во маркетот Рамстор или пак во просториите на Црвен крст на град Скопје, а доделувањето ќе биде на 25.04.2019 година (четврток) во просториите на трговскиот Рамстор Мол.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.