Пребарувај по датум:
2020-10-06

Време за училиште

Дојде време  Р. да тргне во училиште. И ние се радувавме со него и со неговите родители. Тие се дел од приказните кои Црвениот  крст ги испиша во изминатите години. Неговите родители биле на возраст како него кога дошле како бегалци од Косово. Поддршката ја имаа и од Црвениот крст и од партнерите со кои соработувавме, а денеска веќе и од институциите.  Р. е подготвен  за училиште со ново ранче, прибор и сѐ друго што му е потребно. Доби и компијутер, донација од наша сограѓанка со кој ќе може да учи, да истражува  и да си игра. Му посакуваме среќа и многу знаење за да му бидат отворени сите врати во животот.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.