Пребарувај по датум:
2017-07-17

Заедничка работилница на корисниците на Центарот….

Заедничка работилница на корисниците на Центарот за поддршка на лица со оштетен вид при Црвен крст на град Скопје, УСАИД и Универзитет на Југоисточна Европа

                На 13.06.2017 Центарот за поддршка на лица со оштетен вид при Црвен крст на град Скопје, го посети г-динот Мајкл Капобианко офицер за договори на УСАИД. При посетата на г-дин Мајкл му беа презентирани целите, активностите и резултатите од шестмесечната имплементација на проектот. Воедно, беше реализирана и наменска работилница за 20 учеснициа учество земаа стручни соработници од Центарот за поддршка на лица со оштетен вид, соработниците од Универзитетот на Југоисточна Европа, корисниците на Центарот, родителите на слепите и слабовидни лица и волонтерите при Центарот. Целите на работилницата беа да се прикажат потребите на лицата со оштетен вид и да се укаже поддршката која ја пружа Центарот, да се акцентираат и промовираат идните активности и да се презентираат позитивните примери во нашата заедница, при што ќе се мотивираат лицата со оштетен вид да ги оставарат своите цели и соништа.

Центарот за поддршка на лица со оштетен вид при Црвен крст на град Скопје се реализира во рамките на Проектот на УСАИД и ЛЦИФ за деца со пречки во видот.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.