Пребарувај по датум:
2012-08-20

Заедничко чествување

100 пакети со храна за најзагрозени семејства од муслиманска вероисповест, беа донирани по повод верскиот празник Бајрам како и денот на хуманитарните работници.

Црвениот крст на град Скопје оваа активност ја реализира со поддршка на Кам маркети, компанија која се повеќе е ориентирана кон поддршка на заедницата.
Црвениот крст на град Скопје воден од своите 7-те принципи на дејствување, а меѓу кои непристрасност не ги дели луѓето по верска, расна или национална припадност туку помага секаде каде помошта е потребна и истото го промовира на своите поддржувачи, соработници и партнери.
Дистибуцијата беше организирана во Хуманитарниот дом Даре Џамбаз во петок, 17 август во 11.30 часот.
Лицата се избрани преку 5-те општински организации на Црвен крст на територија на целиот град и се постојани корисници на нашата помош.
Црвен крст организираше слична активност во месец април 2012 година, а по повод верскиот празник Велигден, кога компанијата Еко шар донираше храна за православни социјално-загрозени семејства.
На настанот присуствува и Министерот за труд и социјална политика г. Спиро Ристовски, Министерот за економија г. Ваљон Сараќини и претставникот на Кам маркети.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.