Пребарувај по датум:
2013-10-22

Завршува стариот и започнува новиот ПХВ циклус

Доделен ПХВ Оскар за најдобар филм

Овој викенд центарот Солферино во Струга беше домаќин на подготвителна ПХВ работилница на која учество зедоа 25 ПХВ инструктори од целата држава. Целите на работилницата беа: подготовка за започнување на новиот циклус кој ќе се имплементира на ниво на целата државa , унифицирање на моделот за обука и избор на најдобар ПХВ филм, во конкуренција од  29 подготвени филмови.

Сите филмови беа снимени пред започнувањето на Неделата на промоција на хумани вредности од 21-27 септември, и беа премиерно прикажани во рамките на ПХВ шоуто во секоја ООЦК во текот на ПХВ неделата пред бројна публика, соученици, родители, професори… 

Целта на секој од овие филмови беше иста, промовирање на клубовите на младите во секоја ООЦК и промоција на ПХВ програмата и резултатите од истата во секоја ООЦК поединечно.

Гласањето се одвиваше во две фази, прво гласаа членовите на ПХВ интернет групата од целата држава, но при тоа немаа право да го дадат својот глас за својот филм. Потоа гласаа и инструкторите од програмата следејки однапред подготвени критериуми за оценување.

Со наградата ПХВ ОСКАР се закитија младите од  општинската организација на Кичево. Тие изработија филм со наслов “Животот на еден ПХВ волонтер”.  Младите од овој клуб ќе бидаат дел од официјалната делегација која ќе го врачува вредносниот ваучер на целната група која допрво треба да биде избрана. 

Овој нов модел и концепт на работа на сите младии ќе им даде една нова димезнија во документирањето на нивните активности на локално ниво со цел подобра промоција на активностите.

Имплементацијата на Националната Програма Промоција на хумани вредности (ПХВ) е овозможена со грант на програмата CIVICA Mobilitas имплементирана од ЦИР-а и финансиска поддржана од Швајцарска агенција за развој и соработка, застапувана од Канцеларија за соработка во Скопје. 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.