Пребарувај по датум:

Новости

2024-04-15
Во Дневниот центар за лица со интелектуална попреченост “Пролет”, соработка со волонтерите од Сава осигурување и Сава пензиско друштво продолжува. Корисниците од дневниот центар заедно...
2024-04-11
Црвен крст на град Скопје во соработка со СУГС “Цветан Димов” и оваа година успешно ја реализираше  активноста Бајрамски Цвет наменета за лицата со попреченост...
2024-04-08
На 7 април, во организација на TREX по 7 ти пат се оддржа планинскиот маратон Водно-Матка. Во трката која е поделена на три катагори, 45км,...
2024-04-08
Во организација на Сојуз на спортови на Скопје, се одржа 12-та Авицена Женска трка. Во трката со должина од 3 километри земаа учество над 3500...
2024-03-27
Црвениот крст на град Скопје  во соработка со Општинска организација на Црвен крст Центар, а на барање на Гимназија Алгоритам на 27 март спроведе симулациона...
2024-03-26
На 25 март се оддржа редовна онлине средба на ПХВ менторите во рамките на ПХВ програмата. Целта на средбата беше споделување на информации за имплементацијата...
2024-03-26
Во периодот од 18 до 22 март во с.Кучково беше организирана меѓународна теренска вежба на тема „ Гаснење планински пожари “ од страна на Европската...
2024-03-25
Имавме посета од ученици и нивни наставници од средно медицинско училиште од Скопје. Тие се дел од Еразмус програма и на гости ни дојдоа заедно...
2024-03-19
Во Дневниот центар за лица со интелектуална попреченост Пролет, имавме соработка и нови волонтери од компанијата Сава осигурување и Сава пензинско. Во период од 11.03...
2024-03-19
На 18 март во просториите на  Центарот за дневен престој за стари лица за активно стареење – Чаир, при Црвен крст на град Скопје се...
2024-03-17
Поддршката за лицата од Украина со престој во РСМ, континуирано продолжува да се реализира и во 2024 година. Во изминатиов период, со поддршка на тимот...
2024-03-17
17 Март, го одбележуваме како ден на основање на Црвен крст на РСМ и ден на крводарителство во РСМ. Црвен крст на град Скопје и...
2024-03-12
Во рамки на социјалниот сервис “Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови” при Црвен крст на град Скопје се...
2024-03-09
Заедно со дел од тимот од Мериот претставници од Црвен крст на град Скопје традиционално ги посетија пациентките на клиниката за Онкологија. Во знак на...
2024-03-08
Традиционалниот концерт Љубовни ноти кој овој пат беше замислен како забава се оддржа по петнаесетти пат во District bar. Голема благодарност упатуваме до Skopje Marriott...
2024-03-07
Црвен крст на град Скопје традиционално ја продолжи соработката со клиниката Жан Митрев и со низа активности се вклучи во одбележувањето на Неделата за борба...
2024-03-07
Во работна посета на Црвен крст на град Скопје, од 29 февруари до 03 март, престојуваше делегација на Црвен крст Телемарт-Норвешка. Целта на посетата беше...
2024-03-07
Социјалниот сервис ,,Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови’’ на 01ви март успешно реализираше уште еден хуманитарен базар во...
2024-02-29
Министерот за труд и социјална политика г. Ѓоко Велковски денеска го посети Пунктот за бездомни лица на Црвен крст на град Скопје. За време на...
2024-02-29
Во соработка со локалното население, мобилните тимови во рамки на Хуманитарно Сервисната Точка - Лојане, спроведоа акција за пошумување со насадени вкупно 250 багреми. Ова...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.