Пребарувај по датум:

Новости

2023-12-28
Црвен крст на град Скопје со претставници на Центрите за Јавно Здравје и претставници на Здравствен Дом Скопје како и стручни соработници и волонтери на...
2023-12-26
Во пресрет на празниците CocaCola и Црвен крст потпишаа договор за соработка и поддршка на најранливите категории на населние во корелација со McCann. Во тек...
2023-12-22
Заедничко дружење и убави моменти имаа штитениците од Дневниот центар за лица со интелектуална попреченост над 18 г. „Пролет“ и лицата од Украина со престој...
2023-12-21
По потпишување на Меморандум за соработка помеѓу Црвен крст на Република Северна Македонија и Црвен крст Косово, ќе започне имплементирање на програмата Црвен крст во...
2023-12-19
Оддел млади при Црвен крст на град Скопје организираше посета во Cineplexx Skopje за корисниците од дневниот центар за лица со попреченост ,,Пролет”. Во пријатна...
2023-12-18
Црвен крст на град Скопје во соработка со Ramstore Mall - Skopje, Меѓуопштински центар за социјална работа и центарот за поддршка на згрижувачки семејства и...
2023-12-15
Во период од октомври до ноември месец во рамките на социјалниот сервис „Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови”...
2023-12-13
Преку реализација на едуктивни предавања во 10 средни училишта на територија на град Скопје, во соработка со ООЦК на територија на град Скопје, го одбележавме...
2023-12-07
Секоја година го одбележуваме и чествуваме 5 декември, Светскиот ден на волонтерството со активности преку кои го уважуваме трудот и вложеното време на секој еден...
2023-12-06
Во сабота, 02 декември се оддржа подготвителна работилница за ПХВ инструктори во рамките на програма Црвен крст во акција-Промоција на хумани вредности. Целта на работилницата...
2023-12-04
Црвен крст на град Скопје ја продолжува заедничката соработка со Државна лотарија . Веруваме дека со нивната поддршка и донацијата од 1 000 000  денари ...
2023-12-04
Како и секоја година така и оваа традиционално Црвен крст на град Скопје со низа активности ја одбележа „Неделата на грижа за стари лица” преку...
2023-11-21
Во детското катче на Црвен крст на град Скопје, каде организираме активности со лицата од Украина со престој во РСМ, нашите соработници од Institute-македонски бренд...
2023-11-15
На 08.11 и 09.11.2023 г. во Сараево, Босна и Херцеговина се оддржа регионална конференција на тема “ Црвен крст во заедницата – Солидарност и заедништво...
2023-11-14
Во периодот од 08 до 12 ноември, делегација на Црвен крст на град Скопје беше во посета на Црвен крст Телемарк- Норвешка. Делегацијата беше составена...
2023-11-14
На 10 ноември, во х.Мериот, Скопје се одржа работилница за промоција на националната платформа/ дата база на волонтери. На истата учествуваа координаторите на млади на...
2023-11-03
Во период од 26-29 октомври 2023 г., на покана на Австриски Црвен крст, во рамки на нивната национална симулациска вежба „Uhudler 2023“, во својство на...
2023-10-31
Црвен крст на град Скопје организираше интерактивна камапња во East Gate Mall, за сензитивизација на населнието и сузбивање на ксенофобија кон мигрантите и лицата во...
2023-10-30
Во период од 16 до 19 октомври во едукативниот центар ,,Солферино” во Струга корисниците од дневните центри за стари лица учествуваа на работилници од страна...
2023-10-24
Компанијата А1 со порака ЗА ПОДОБАР свет ги поттикна своите вработени да се вклучат во волонтерски активности на Црвениот крст на град Скопје и успешно...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.