Пребарувај по датум:

Новости

2008-06-26
В периодот до 16-22.06.2008 год . Црвен крст на град Скопје организираше обука за 17 спасители на вода. Истата беше спроведена на базенот Младост Карпош,...
2008-06-26
Дечињата од  детската градинка Росица, група Детелинка, во месец јуни организираа собирна акција на детска облека која сакаа да ја донираат на деца од социјално...
2008-06-26
Црвениот крст на град Скопје, во соработка со НВО Без граници, Интернационалните училишта Нова, на 19.06.2008 год. учествуваше на креативната работилница за накит во просториите...
2008-06-13
Црвениот Крст на град Скопје, во соработка со Дормео, обезбеди  душеци за спиење за Институтот за белодробни заболувања кај децата- Козле. Душеците се изработени од...
2008-06-13
На Јахорина, Босна и Хецеговина од 4 до 7 јуни беше одржана пилот финална ЦКА-ПХВ работилница. На истата беа присутни 25 младинци од 7 ООЦК...
2008-06-09
На 10.06.2008 во свечената сала на средното училиште Раде Јовчевски-Корчагин се одржа хуманитарна забава организирана од страна на клубот на млади на Црвениот крст на...
2008-06-06
Во рамки на акцијата За посреќно детство на 7 јуни (сабота) 2008, во спортската сала на ОУ 11 Октомври  , се одржа пинг- понг турнир...
2008-05-29
Мали проекти изработени во раките на програмата Црвен крст во акција-Промоција на хумани вредности се за добробит на заедницата. Тоа се проекти кои во себе...
2008-05-29
Министерството за одбрана на Република Македонија во Криволак од 18 до 23 мај 2008 год организираше Меѓународна вежба за Помош во катастрофа и Хуманитарна помош...
2008-05-20
И како полека одминува месецот Мај, така зад нас полека оставаме уште еден, единаесетиот успешен циклус на проектот Црвен крст во акција-Промоција на хумани вредности....
2008-05-20
Црвен крст на град Скопје се вклучи во манифестација Скопскиот маратонот кој се организира  на 11 мај 2008 година. Беа поставени шатори на плоштадот Македонија...
2008-05-20
Во рамките на проектот Придружи ни се биди пријател на химаноста кој за цел има привлекување и задржување на младите волонтери во редовите на организацијата ...
2008-05-09
Црвениот Крст на град Скопје во соработка со Германскиот Црвен Крст, а во директна имплементација со 5-те Општински Организации на Црвен крст (Карпош, Чаир, Кисела...
2008-05-09
Црвениот крст на Република Македонија во соработка со Австрискиот Црвен крст од 1 до 8 мај организираше регионален  тренинг- курс за вода и санитација во...
2008-05-09
По повод 8 мај-Светскиот ден на Црвениот крст и Црвената полумесечина, Црвен крст на град Скопје, се вклучи во глобалното одбележување на овој значаен датум....
2008-05-01
Од 18 до 20 април се одржа подготвителна работилница за инструкторите во проектот Црвен крст во акција-Промоција на хумани вредности. Целта на работилницата беше сумирање...
2008-04-15
Во рамките на проектот Иако сум мал и јас знам прва помош (ПП во градинките),на ден 11.04.2008 година (петок) во 10:30 часот во Дом на...
2008-04-15
Клубот на млади на Црвен Крст на Град Скопје во ноември 2007г. започна со реализација на проектот младите и бонтон културата кон лицата со хендикеп,...
2008-03-30
На 28.03. 2008( петок), се одржа работилницата со децата со аутизам, на која се изработуваа кошнички за велигденски јајца. На работилницата присуствуваа 8 дечиња, во...
2008-03-30
Во рамките на одбележувањето на денот на пролетта и екологијата 21.03 младите на Црвен крст на град Скопје, реализираа активност со лицата од дневниот центар...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.